Gyalog: Vízvár izgalmas környéke könnyedén begyalogolható. A vendégházakban elhelyezett térképek és műholdfelvételek segítségével mindenki igényének megfelelően választhat magának az előre berajzolt gyalogos, vagy autós túra útvonalakból.

Javaslataink:

1. Séta a tanösvényen: A vendégházaktól az élő Dráva max. 10 perc kényelmes séta. A kapun kilépve és jobbra fordulva 80 méter után érjük el a Dráva utca végét. kép A lejtő már az ártérre vezet és a tanösvény kezdetét jelzi. Évszázados fák alagútja alatt haladunk, és már az első pillanattól megfog bennünket a természet lenyűgöző méltósága, az erdő illata és a közelgő víz csobogása. Az út mellett végig, a Nemzeti Park színes, dekoratív és informatív táblái ismertetik meg a látogatót a környék legérdekesebb növényeivel és állataival. Az ösvényről jobbra fordulva a folyó egyik mellékágának romantikus, lefűződött öbléhez jutunk, amely nagyvíz esetén remek horgászhely. kép
Ha tovább haladunk az eredeti úton, előbb egy mellékágat pillantunk meg, majd a vízi túrázók pihenőhelyéhez érkezünk. Az út, kevesebb mint fél km után, már a főág partján, egy vadregényes rugany (kőgát) tövében ér véget. kép Alkalmi ösvény vezet tovább is, végig a parton, de bozótvágó nélkül általában járhatatlan.

Tippünk: Üljön ki egy nyári alkonyon a rugany végébe. Adja át magát a csendnek, hadd töltse be lelkét a víz csobogása, és nézze végig, hogyan festi a lenyugvó nap ecsete a víztükröt vörösaranyról mélykékre. Ha csendben marad, megláthatja az alkonyatkor a kisszigetről vadászni induló vidrát.

2. Kirándulás a nagy öbölbe: A szomszédos Ady Endre utca végén ereszkedünk le egy művelt mezőgazdasági területre. A jobb oldalon levő sáncok, eddig meg nem erősített források szerint, a település hajdani várának részét képezték. kép
Az évente változó irányba kialakított földúton célozzuk meg az erdő szélét és a mellette haladó úton haladjunk lefelé. Kb. 1 km séta után érjük el a vizet. Itt a Dráva hatalmas öblöt mar a löszös partba, előtte kis szigeteket képezve. kép A csücsök rég elomlott rugany rejt, tövéből nagyon szép ösvény indul a folyó mentén visszafelé. Sajnos egy idő után elvész a sűrűben, így nem érdemes itt próbálkozni a visszaúttal.

3. Gyalog a magaspartra: Ha tovább megyünk a folyó mentén vezető hangulatos erdei úton, kb. másfél km után jutunk el a Dráva hazai szakaszának talán leglátványosabb részéhez a Heresznyei Magaspartra. A folyó bal partját itt 10-15 méter magas, csak az omlások által szaggatott, majdnem teljesen merőleges löszfal szegélyezi. Lenyűgöző a panoráma mindkét irányban. kép Érdemes letelepedni egy kicsit a fűben, és élvezni a látványt.
Vigyázat! A partot csak nagyon óvatosan szabad megközelíteni. Egyrészt a széle helyenként szakadós lehet (könnyen tragikusan végződhet kirándulásunk, ha a közvetlen alattunk örvénylő folyóba zuhanunk néhány köbméter homokkal a nyakunkon), másrészt pedig a part rengeteg madárnak (gyurgyalag, parti fecske, jégmadár) nyújt kollektív fészek otthont.

Tippünk: Ha van rá lehetősége, szervezzen egy vizes túrát a parthoz. Hihetetlen élmény közvetlenül a löszfal alatt elcsorogni egy könnyű csónakon.

Kerékpáros kirándulások: A vendégház árában a kerékpár használat benne van. Dobja el a kocsi kulcsot és induljon el önállóan felfedezni a környéket. Vízvár közelében hatalmas erdők húzódnak, legendás vadállománnyal. Ha tudunk csendben lenni, szinte biztosan látunk gím- vagy dámszarvast, vaddisznót. Hadd adjunk néhány ötletet:

1. Zsitva: A vasútvonal túloldalán, a szántók után hatalmas erdőségek húzódnak. Valamikor egy kis település, Zsitva húzta meg magát itt, de tényleges visszatekintésre alkalmas tárgyi emléket néhány házon, és a szebb napokat látott uradalmi kastélyon kívül, csak romos temetője őriz. XIX. századi, leborult, mohás sírkövek indítják el az ember fantáziáját, ha megáll a hajdani temető mellett, ami a sínektől bő egy km-re, egy kis ligetben található balra. kép
További két km kerekezés után, már mélyen az erdőben járunk. Noha az irtások nagy részén lehet biciklivel haladni, érdemesebb egy nagy gyalogtúrát tenni, mert egy hirtelen jött defekt, könnyen elronthatja a napot.

Tippünk: Az erdő sűrűbb és nagyobb, mint gondolná, kis balszerencsével akár 20 km-en át is gyalogolhat, mire kiér belőle. Inkább ne tévedjen el benne!

2. Parkerdő: Vízvárt Bolhó felé elhagyva, rögtön fatábla jelzi az utat balra, a Parkerdő felé. 3 km után, ismét hatalmas erdőbe jutunk. Impozáns, sajnos már helyenként pusztuló tölgyes uralja a környéket, előtte pedig virágos rét csábít nyújtózásra az illatos fűben. A Parkerdő korábban a környék lakossága közösségi eseményeinek volt erdei színtere, de erre már csak néhány faház emlékeztet. A közelmúlt tulajdonosváltozásai nem tettek jót a programoknak, de annál jobbat az erdőnek. Mostanra a környék igazán vadregényes, állatokban és természeti látnivalókban gazdag lett.

3. Három folyó kerékpártúra: