Kerékpáros kirándulások: A vendégház árában a kerékpár használat benne van. Dobja el a kocsi kulcsot és induljon el önállóan felfedezni a környéket. Vízvár közelében hatalmas erdők húzódnak, legendás vadállománnyal. Ha sikerül csendben maradni, szinte biztosan látunk őzeket, de az erdő mélyén gím- vagy dámszarvas, alkony felé pedig vaddisznó is a szemünk elé kerülhet.

Néhány célpont ötlet:

1. Zsitva: Bélavár felé indulva, a vasútvonal túloldalán, a szántók után hatalmas erdőségek húzódnak. A sínek utáni derékszögű kanyarban egyenesen tovább haladva tábla jelzi az irányt Zsitvapuszta felé. Valamikor egy kis település, Zsitva húzta meg magát itt, de tényleges visszatekintésre alkalmas tárgyi emléket néhány házon, és a szebb napokat látott uradalmi kastélyon kívül, csak romos temetője őriz. XIX. századi, leborult, mohás sírkövek indítják el az ember fantáziáját, ha megáll a hajdani temető mellett, ami a sínektől bő egy km-re, egy kis ligetben található bal oldalon. kép

További két km kerekezés után, már mélyen az erdőben járunk. Noha az irtások nagy részén lehet biciklivel haladni, érdemesebb egy nagy gyalogtúrát tenni, mert egy hirtelen jött defekt, könnyen elronthatja a napot.

Tippünk: Az erdő sűrűbb és nagyobb, mint gondolná, kis balszerencsével akár 20 km-en át is gyalogolhat, mire kiér belőle. Inkább ne tévedjen el benne!

r rt

 

  1. Parkerdő: Vízvárt Barcs felé elhagyva, rögtön fatábla jelzi az utat balra, a Parkerdő felé. 3 km után, ismét hatalmas erdőbe jutunk. Impozáns, sajnos már helyenként pusztuló tölgyes uralja a környéket, előtte pedig virágos rét csábít nyújtózásra az illatos fűben. A Parkerdő korábban a környék lakossága közösségi eseményeinek volt erdei színtere, de erre már csak néhány faház emlékeztet. A közelmúlt tulajdonosváltozásai nem tettek jót a programoknak, de annál jobbat az erdőnek. Mostanra a környék igazán vadregényes, állatokban és természeti látnivalókban gazdag lett.

 

  1. Három folyó kerékpártúra: Noha a Mura – Dráva – Duna hármasát összekapcsolni kívánó kerékpár út még messze áll a teljes nyomvonal kiépítésétől, így a Vízváron áthaladó szakasz sem készült el, azért nyugodtan kerekezhetünk akár keleti, akár nyugati irányba, hogy a kész szakaszon próbáljuk ki a „Három folyó” kerékpáros túra útvonalat. Az Őrtilos – Barcs – Mohács útvonalon haladó túra kész szakaszairól, és kiépítésének minőségéről itt kaphat további tájékoztatást: http://www.kerekparut.com/hu/informaciok-utleirasok
  • 17
  • 24
  • 32

 

Az első fázisban átadott Mohács – Barcs szakaszról pedig itt talál hasznos információkat, videón: