Kis szerszámos halászat

 Hajdanában, a drávai ember napi étke volt a hal. A víz közelsége és halbősége tálcán kínálta a fogás lehetőségét, ami seregnyi ötletet szült a halak becserkészésére és megfogására. Nemcsak az élő Dráva kínálta a halászat lehetőségét, de a szeszélyes járású, nagy területeket elöntő folyó vízével együtt ment a hal a laposokra is. Az évszázadok óta széles körben elterjedt halászati módszerek ugyanúgy használatosak voltak a Dráván, mint azoknak a helyi sajátosságokhoz idomult változatai.

Törvényi tiltások miatt ezek használata mára megszűnt, így a helyi halászok utolsó generációjának eltűnésével halászeszközeik, módszereik is pusztulásra és feledésre ítéltettek. A halászati törvény örvendetes változásával azonban van némi remény egy-két eszköz és módszer továbbélésére, gyakorlására. Jelen szabályok alapján (2014. december) a kisszerszámos halászvizsgával rendelkezők a Dráván maximum 4 x 4 méteres emelő hálóval és 2 db varsával halászhatnak.

Akit érdekel ez a régmúltat idéző, a modern technika eszközöket mellőző, ráadásul jó fizikai felkészültséget igénylő halfogás, azt szívesen látjuk szervezett halászati bemutatóinkon. Részleteket az Árak, foglalás pontban talál.

Aki csak olvasni szeretne a témáról, annak ajánljuk Hermann Ottó alapművét: http://mek.oszk.hu/03100/03104/html/

mura_emelohalo_lelkes_andras zh260102

Emelő hálózás napjainkban                                                                                                                        (Fotók: Lelkes András)

2632

Emelő hálózás hajdanán

halasszerszamok015

Varsák, munka közben

halasszerszamok006

Száradó emelő háló

halasszerszamok003

Tapogató, útban a vízre

halasszerszamok002

Tapogatás közben